Zapomenutý bohem i lidmi, to je Heřmanov

14.08.2010 05:02

Text převzatý ze stránek děčínského deníku.

Heřmanov – Malá obec patří mezi povodní nejpostiženější, voda smetla mostky, silnici, sesuv půdy zasypal jeden z domků.

Kamenolom. Tak označil fotograf Karel Pech Heřmanov při naší páteční návštěvě. Není daleko od pravdy. Jindy mile zurčící potůček se při víkendové povodni proměnil v dravou řeku, která obcí prohnala balvany, jež vytrhala z opěrných zdí potoka a rozházela je jako papírové krabičky k některým domům. Obec místy vypadá jako bombardovaná.

„Jste první novináři, kteří se o nás zajímají,“ vítá nás paní u jednoho z nezasažených domků. Jméno říct nechce, je tu prý jen chalupářkou a ji povodeň nepostihla.

„Ale podívejte tamhle na Pepu, v sobotu si dovezl z porodnice manželku se synkem a pak to začalo,“ ukazuje na mladého muže, který pracuje v potoce.

K jeho domu nevede cesta, dům je za potokem. Těžký kovový most smetl dravý proud řeky. „Syna? Toho jsme viděl za všechny ty dny jen pár hodin, pořád tady makáme,“ říká Josef Kučera. Jeho novorozenému chlapci nikdo neřekne jinak než Plaváček.

Obec potřebuje na odklízení těžkou techniku, jenže aby se k postiženým místům dostala, musí nejdřív stát provizorní mostky.

„Jednám s armádou, za chvíli přijedou obec prohlédnout a zjistí, jak by mohli se stavbou mostků pomoci,“ říká starosta Josef Sedláček. Ač po těžké operaci, nemarodí, ale objíždí vesnici, shání, dojednává.

Kousek pod Kučerovými bydlí Lankašovi. Starší manželé se synem.

„Podívejte se na tu spoušť,“ ukazuje Jaroslav Lankaš. Je invalidní, chodí je ztěžka a o berlích. Dvůr a zahrada u Lankašů se proměnily ve skládku.

„Měli jsme tu zaparkované přívěsy za traktor, o ty se zastavila všechny ta spoušť, co se na nás valila. Myslím, že díky tomu jsme uchránili domy pod námi,“ říká drobná žena Hana Lankašová. Uchránili, ale za cenu toho, že na vlastním pozemku mají metr a půl nánosu balvanů, klád, písku i bahna a pod tím vším pohřbené obracečku na seno, štěpkovač a další stroje.

„Starosta slíbil, že jen co bude možné, těžká technika to odklidí,“ spoléhá na pomoc obce rodina.

A ještě níž, za odbočkou na Mlatec se krčí domek manželů Kosových. Krčí a to doslova a do písmene. Tlačí se na něj tuny zeminy, jež se při prudkých deštích utrhla ze svahu za domkem.

„Z Benešova nám sem poslali statika. Ten tvrdil, že v domku můžeme bydlet, jen když začne pršet, máme utéct. Co to je za rozhodnutí, copak takhle můžeme žít, to máme hlídat každou kapku deště a ve dne v noci vybíhat, aby nás domek nepohřbil,“ hořekuje čtyřiašedesátiletá Věra Kosová.

S manželem Františkem koupili domek před čtrnácti lety a teď ho postupně rekonstruují. Zda v něm budou moci žít, netuší nikdo.

„Musí přijít nějaký odborník a říct, co se svahem. Mám obavy, že pokud se do toho hrábne, pojede to dál,“ přemýšlí starosta Sedláček. Zatím Kosovým nabídl bydlení v místní školce, vozí jim obědy. Kosovi ale chodí do školky jen spát, jinak domek vysouší a hlídají.

Voda v Heřmanově napáchala obrovské škody, jak obrovské si starosta netroufá odhadnout. Rozhodně ale půjdou do desítek milionů korun. „Mám čas do 23. srpna, abych to spočítal, zatím znám jen náklady prvotní, na úklid, na provizorní lávky k domům a podobě, ty nás vyšly už na skoro půl milionu,“ počítá Sedláček.

 

Zpět

Kontakt

Obec Heřmanov
Heřmanov 13
405 02 Děčín

412 586 403

starosta
František DAVID
724 187 589

místostarosta
Josef KUČERA
732 974 968

 logo CzechPoint 

logo MAS Labské skály


 logo EU 2014+ 

Zapojte se do plánování budoucnosti - je to na Vás!

Za informace na stránkách
zodpovídá: Martin Kout
martin@martinkout.cz

Počet návštěv:

© 2010 - 2020 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode